- - -
Hujeda mig vad vi frossade i ljus dagen efter midvinter. Vi hade stearinljus i granen, vi hade lyktor överrallt. Dagen inleddes med bloodymaryfrukost. Jo det är sant. En tradition. Sovmorgon med brunch större än någonsin: för köttätarna korv och för mig veggibiffar. Och så äggröra, kaffe, thé, vita bönor i tomatsås (hemmagjort), bröd och massa härligt pålägg. Och så höga glaset med röda starka drycken, selleristjälk och matig sting - wow vilken början. Sen promenad i solen en timme. Efter vila börjar stora ljusmiddagen förberedas. Menyn inspirerad av Nobelmiddagen, alltså fisk med skaldjur till förätt och fänkål som går igenom hela måltiden. Men vi valde inte den utfiskade sjötungan - fy på sig Nobelkommittén!! Vi hade Mälarfiskad gös på bädd av fänkål och en musselsås. Varmrätten var väl kalv eller nåt men jag fick en delikat hemgjord veggiebiff på min tallrik. Till varmrätten hade vi också en potatis- och zucciniterrin, palsternacksmousse, fänkålssallad och en rödvinssås.
Och le grand final: efterrättsglassen! Sprödbakad mandelbotten täckt med choklad, äkta hemgjord vaniljglass och inlagda päron. Som en smeck!
Naturligtvis var det champagne följt av rödvin och sist dessertvin - splendifull! Till saken hör att denna högtid verkligen är en högtid på alla sätt. Bordet är högtidligt dukat med utsökta dekorationer och även gästerna har krav på sig. Jag hade skapat en silviafrissyr. Eller man kan säga en kofitta, en sån där som raggarna har, två valkar som möts uppe på huvudet och blir höga, fast silviahåret är lite högre än raggarnas och lite stiligare. Och naturligtvis ska ögonen tuschas och ekosmink i alla de färger användas så att man blir riktigt utklädd. Vi hade roligt och spelade teater. Sen blev vi fulla. Håret föll ner och sminket rann medan vi spelade sällskapsspel och gissade scharader så det stod härliga till. En hejdundrande fest och ett stiligt avslut på denna tredagars seremoni.
Nu är det vila och återhämtning. Jag ska läsa de närmsta dagarna.
Allt för nu.
- - -
Nr 887: Miljonen
3 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar