onsdag 16 november 2011

FUCK Aristoteles, Thomas av Aquino, Martin Luther, Jean-jaques Roussea, Napoleon Bonaparte, Friedrich Nietzsche, August Strindberg

- - -

Häromdagen såg jag i research-syfte en dokumentär om Andy Warhol. Jag arbetar med en dikt om Candy Darling och mötte Valerie Solanas för tredje gången i mitt liv. Första gången var när jag läste hennes SCUM-manifest, society for cutting up men, som kan läsas med förskräckelse eller som en politisk pamflett, eller med glimten i ögat, eller med sorg över en kvinna sargad av män, och på tusen andra sätt. Andra gången jag kom i kontakt med Solanas var när jag läste Sara Stridsbergs utmärkta bok Drömfakulteten.


Idag sätts en föreställning om Solanas manifest upp på Turteatern i Stockholm och facebookgrupper rasar över det förskräckliga i att en teater använder detta hatiska verk. Är det inte genom att ta itu med hatet som vi kan bli helade? Eller är dessa citat från män helt ok, dessa män som vi hedrar, håller högt och anser vara kloka:

”En kvinna är som en steril man; honan är i själva verket hona på grund av ett slags oförmåga, d.v.s hon saknar förmågan att koka ihop sperma ur näringens slutprodukt på grund av kylan i sin natur. ”Honan” är i detta avseende en ”stympad hane”. Aristoteles 384-322 f.Kr.


”Vad gäller den individuella naturen är kvinnan dålig och ofullgången ty den aktiva kraften i den manliga säden strävar efter skapandet av en perfekt likhet i det maskulina könet, medan skapandet av kvinnan kommer ur en defekt i den aktiva kraften eller från någon materiell indisposition. Eller från någon yttre påverkan, som den sydliga vinden, när den är fuktig.” Thomas av Aquino 1225-1274


”Gud har skapat en man och gett honom ett brett bröst, inte breda höfter, för att mannen på det stället skall kunna rymma vishet. Men den plats där orenligheten går ut är liten. Detta är omvänt hos kvinnan. Därför har hon mycket orenlighet och föga vishet.”
Martin Luther 1482-1546


”Det ena av dem måste vara aktivt och starkt, det andra passivt och svagt; det ena måste vilja och kunna, men i fråga om det andra är det tillfyllest, att det gör ringa motstånd. Av denna grundtanke framgår, att kvinnan särskilt är skapad för att behaga mannen. (…) Därför bör man vid kvinnors uppfostran helt och hållet ta hänsyn till männen. Att behaga dessa, att vara dem nyttiga, att göra sig älskade och aktade av dem, att uppfostra dem som små, att vårda dem som stora, att råda dem, trösta dem, att förljuva deras liv, se där, vad som är kvinnornas plikter under alla tider, och vad man bör meddela dem från deras barndom!”
Jean-jaques Rousseau, 1762


”Naturen skapade kvinnorna till våra slavar. De är vår egendom, vi är inte deras. De tillhör oss, som trädet med sina frukter är trädgårdsmästarens egendom. Vilken enfaldig idé att kräva jämlikhet för kvinnor. Kvinnor är inget annat än barnproducerande maskiner.”
Napoleon Bonaparte, 1769-1821


”Kvinnor är inte av naturen intelligenta. Om en kvinna lyckas, mot alla odds, bli intelligent beror det på att det är något fel med hennes könsorgan.”
Friedrich Nietzsche, 1888


”Kvinnan såsom liten och dum och därför elak, såsom mannens bihang och påhäng skall kväsas till såsom barbaren eller tjuven. Hon är endast behövlig såsom vår äggstock och livmoder, allra bäst dock som slida!” August Strindberg. 1849-1912


Detta var då. Men det är också nu. Vi fortsätter, även om det är i något mer subtila och förklädda ordalag, att diskriminera kvinnor världen över. Låt oss sluta med det. Låt oss leva samman, män och kvinnor som jämlikar, som naturens barn, som kärleksfulla varelser. Det är nog väldigt få feminister som ställer upp på det som står i Solanas manifest. Det handlar inte om feminism. Det handlar om extremism, om sjukdom, om en trasig människa. Men jag tror ändå att om vi vågar lyssna, så har hon något att säga oss.

Kram till alla kämpande systrar och bröder där ute, jag är glad att ni finns!

- - -

Inga kommentarer: